Jak na odvětrávání restaurace či bistra účinně a levně? Výběr vzduchotechniky do podniků.

07.02.2025
 
~5 minuty čtení

Odvětrávání kuchyně je klíčové pro zajištění zdravého a příjemného prostředí pro zaměstnance i hosty. Nedostatečně výkonné odvětrávání se projevuje nepříjemným zatuchlým zápachem, který proniká z kuchyně do celé restaurace. Hosté následně odchází z restaurace s načichlým oblečením a špatným dojmem z návštěvy. Jednotlivá jídla si navíc pach přenášejí i mezi sebou, což negativně ovlivňuje jejich chuť.

Jak na odvětrávání restaurace / bistra

Klíčové komponenty odvětrávání

Efektivní odvětrávací systém průmyslové kuchyně by mělo zahrnovat několik klíčových komponent -

  • Digestoře - instalace výkonných digestoří nad všechny varné zóny je klíčové. Tyto digestoře by měly být vybaveny filtry na zachycení mastnoty a kouře.
  • Větrací systém - sestava centrálních ventilátorů ve spojení s potrubím a výustky, které pomáhají udržovat čerstvý vzduch ve všech částech restaurace a zabraňují cirkulaci znečištěného vzduchu. Výkonný odvětrávací systém celé budovy dokáže zčásti vykompenzovat i slabší výkon digestoře. Centrální ventilátory jsou vhodné pro umístění nejen do kuchyně, ale také do celého prostoru restaurace. Ventilátor je vždy nutné osadit tukovými filtračními kazetami, aby se zamezilo vniknutí olejů do konstrukce ventilátoru.

Jak na výběr větracího systému

Větrání komerčních kuchyní podléhá normě ČSN EN 16282 o větrání kuchyňských provozů. Norma orientačně uvádí, že je pro středně velkou kuchyni zapotřebí intenzity větrání 15 až 20 [h−1]. To odpovídá odvětrávání alespoň o průtoku 2000 m3/h pro kuchyni o objemu 100 m3.

Pro kratší vzduchovody bychom užili např. ventilátor aRil 315 s tukovou filtrační kazetou MFLT 315.

Pro delší potrubí či potrubí s komplikovanější stavbou doporučujeme volit z potrubních radiálních ventilátorů jako např. aRd 315, který lze též propojit s tukovou filtrační kazetou MFLT 315.

  • Pokud je kuchyně větší než zmíněný modelový příklad, ventilátorů je vhodné instalovat více.
Jak na odvětrávání restaurace / bistra
 

Na požadovaném průtoku závisí i další faktory, jako např. množství připravovaného jídla nebo koncepce kuchyňského prostoru - hodnoty jsou proto spíše orientační. Jako koncový výustek doporučujeme použít anemostat. Při odvětrávání nesmíme opomenout také přïlehlé prostory jako např. umývárny, sklady, či přípravny. Pozor, tam kde je vzduch odváděn jej musíme také přivádět - to lze zajistit větracími mřížkami.

Do moderně zařízených prostor je oblíbené použití neviditelných anemostatů Ergovent, které díky možnosti přetření barvou stropu snadno splynou s okolím.

Kam přívodní ventil/větrací mřížku umístit?

Větrací výustky (anemostaty, mřížky) je vhodné umístit poblíž zdroji zápachu, tepla či vlhkosti. Výustek je proto vhodné umístit i poblíž varné zóny. Pach, který digestoř nepohltí, se tak nedostane do místnosti.

Modelové příklady

Pro představu uvádíme pár modelových příkladů, na jejichž základě lze sestavit vlastní systém odvětrávání.

Stánek s rychlým občerstvením

Kuchař Ivan provozuje menší stánek s rychlým občerstvením, u kterého potřeboval zajistit spolehlivé odvětrávání. Hledal řešení, které bude jednoduché, levné a výkonné. Zvolil proto kombinaci ventilátoru, potrubí a výfukového kusu. Po instalaci ventilátoru otvor jednoduše utěsnil AL páskou.

Jak na odvětrávání restaurace / bistra
Pořizovací cena
  • přibližně kolem ~ 6 200 Kč (bez DPH)
 
Cukrárna

Martina provozuje středně velkou cukrárnu, která se specializuje na pečení a prodej domácích koláčů a dortů. Díky narůstajícímu množství zakázek potřebovala zajistit účinné odvětrávání kvůli velkému množství tepla z trouby. Hledala řešení, které by bylo efektivní, cenově dostupné a snadno instalovatelné. Aby ventil pro odvod vzduchu vhodně integrovala do interiéru cukrárny, rozhodla se pro anemostat Ergovent.

Jak na odvětrávání cukrárny
Pořizovací cena
  • přibližně kolem 24 000 Kč (bez DPH)
 
Jídelna

Milan provozuje menší jídelnu, která uvaří každý den spoustu jídel. Zjistil, že mu digestoře na odvětrávání výparů nestačí, rozhodl se proto problém řešit centrálním odvětráváním. Prioritou je pro Milana nízká cena, vybíral proto z komponent, které jsou levné, zároveň uspokojí jeho požadavky na výkon.

Jak na odvětrávání jídelny
Pořizovací cena
  • přibližně kolem 20 000 Kč (bez DPH)
 
 
 
Pro výběr správného ventilátoru do restaurace může pomoci také kalkulačka průtoku vzduchu, na kterou naleznete odkaz zde.
 

Závěr

Uvedené sety mohou poskytnout výborný výkon pro většinu podobných případů. Pokud je však situace Vašeho podniku specifičtější, doporučujeme vzduchotechniku vybírat na míru projektové dokumentace. V případě doplňujících dotazů nás neváhejte kontaktovat, rádi Vám s výběrem pomůžeme.

 
Mohlo by Vás dále zajímat
 
 
Článek pro Vás napsal:
Foto autora

Josef Klimeš

Čerstvý vzduch má zásadní význam pro kvalitu života, jeho průzračnost je proto důležité udržovat. Uvědomuji si však, že výběr vzduchotechniky může být komplikovaný a zpočátku i matoucí. Formuluji proto mé poznatky formou článků, které pomohou vybrat správný produkt jednoduše a srozumitelně. S výběrem Vám rádi pomůžeme také na naší pražské výdejně nebo prostřednictvím telefonního čísla či e-mailu.